Obszary działalności naukowej
AGROFIZYKA to nauka zajmująca się zastosowaniem fizyki do badania właściwości materiałów oraz procesów występujących w produkcji i przetwarzaniu płodów rolnych, zwłaszcza w układach: gleba-roślina-atmosfera oraz gleba-roślina-maszyna-płody rolne, ze szczególnym uwzględnieniem stanu środowiska oraz jakości surowców i produktów żywnościowych.

Obszary działalności naukowej

Badania właściwości fizycznych materiałów oraz procesów istotnych dla środowiska przyrodniczego, zrównoważonej produkcji rolniczej i przetwórstwa płodów rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem jakości surowców i produktów żywnościowych. Specjalistyczne metody pomiarowe, modelowanie komputerowe.
Fizyka środowiska
Badania i monitoring procesów fizycznych i fizyko-chemicznych w układzie gleba-roślina-atmosfera
Właściwości fizyczne, chemiczne i fizyko-chemiczne gleby i roślin oraz ich związek z przebiegiem procesów transportu masy i energii w systemie gleba-roślina- atmosfera. Bazy danych i systemy regulacji właściwości powierzchniowych oraz hydrofizycznych i termofizycznych gleby. Zjawiska i procesy warunkujące fizyczną jakość gleb. Związki pomiędzy fizycznymi i biologicznymi właściwościami gleby a stanem jej natlenienia. Tworzenie się gazów cieplarnianych w glebie i ich emisja do atmosfery. Zanieczyszczenie środowiska rolniczego. Fizyczne warunki glebowe wpływające na rozwój korzeni i plonowanie roślin.
Fizyka materiałów roślinnych w zrównoważonej produkcji rolniczej
Badania fizycznych właściwości roślin i płodów rolnych oraz procesów zachodzących podczas wegetacji, zbioru, transportu, przechowywania i przetwarzania
Właściwości fizyczne roślin i płodów rolnych. Procesy fizyczne istotne dla zbioru, transportu, przechowywania i przetwarzania surowców. Mikrostruktura materiałów roślinnych. Fizyczne metody identyfikacji uszkodzeń płodów rolnych oraz mechanizmy ich powstawania przy uwzględnieniu wpływu czynników zewnętrznych oraz zmienności międzyodmianowej. Usprawnienia technologii, które zapobiegają niekorzystnym skutkom uszkodzeń oraz polepszają jakość surowców i produktów żywnościowych.
Metrologia agrofizyczna
Opracowywanie i doskonalenie fizycznych metod pomiarowych

Metody i urządzenia do pomiaru, monitoringu i analizy czasowo-przestrzennej zmienności fizycznych parametrów środowiska glebowego i materiałów rolniczych poddawanych procesom agrotechnicznym i technologicznym. Prace nad standaryzacją metod pomiarowych.
Modelowanie i symulacje komputerowe
Modelowanie komputerowe procesów w środowisku przyrodniczym oraz procesów przetwórczych
Procesy wymiany masy i energii w systemie gleba- roślina-atmosfera oraz w produktach rolniczych. Systemy regulacji właściwości fizycznych, hydrofizycznych i termofizycznych oraz biologicznych badanych układów i struktur. Systemy nawożenia mineralnego przy uwzględnieniu minimalizacji efektów zanieczyszczeń środowiska. Charakterystyki fizyczne materiałów granularnych. Procesy fizyczne występujące w technologiach obróbki i przetwarzania płodów rolnych.