Pracownia Chemicznych i Fizykochemicznych Właściwości Osadu
Badania
Profil badań:
- Właściwości fizykochemiczne materiałów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego używanych jako wsad w procesach fermentacji metanowej
- Właściwości fizykochemiczne odpadów pochodzących z procesu fermentacji metanowej
- Badanie fizykochemicznych właściwości osadów przeznaczonych do recyklingu
- Badanie możliwości zastosowania osadów pofermentacyjnych w rolnictwie i oceny zawartości składników toksycznych wprowadzanych do żywności i środowiska
- Wykorzystanie powierzchni właściwej do charakterystyki porowatych ciał stałych, monitoringu stanu środowiska glebowego i przebiegu produkcji preparatów z osadu pofermentacyjnego
- Struktura porowata osadu pofermentacyjnego oraz gotowych produktów (nawozy, składniki podłoży szklarniowych itp.)
- Zawartość węgla i jego dostępność, analiza związków organicznych w osadzie i w wodzie, rozpuszczalne związki organiczne
- Stan koloidalny osadów