Laboratorium Właściwości Fizycznych Owoców i Warzyw
Aparatura
- Badanie wytrzymałości materiałów w warunkach obciążeń statycznych
- Testy osiowe: ściskania, rozciągania, zginania, pełzania i relaksacji naprężeń
- Wyznaczanie: siły, deformacji, energii i modułu sprężystości badanych materiałów
- Prędkość robocza 0-1000 mm/min, zakres siły 10 kN (dokładność 0,1%), przestrzeń robocza 1635 mm (dokładność 0,01 mm)
- Badania modelowe, ocena wytrzymałości, analiza: sprężystości, płynięcia i relaksacji naprężeń materiałów, w tym: roślinnych, zwierzęcych, mleczarskich, budowlanych, stomatologicznych
- Ocena porównawcza właściwości mechanicznych płodów rolnych, wyznaczanie parametrów wytrzymałościowych elementów konstrukcyjnych maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym
- Badanie wytrzymałości materiałów w warunkach obciążeń statycznych i dynamicznych
- Testy osiowe: ściskania, rozciągania, łamania, pełzania, płynięcia, zmęczeniowe i cykliczne
- Zakres siły 25 kN, skok roboczy 50 mm, częstotliwość do 50 Hz
- Badania modelowe, zmęczeniowe, ocena wytrzymałości, analiza sprężystości, płynięcia i pełzanie dowolnych materiałów w warunkach obciążeń statycznych i dynamicznych
- Badania porównawcze właściwości mechanicznych jabłek, malin, pędów kwiatów i rzepaku
- Urządzenie ocenia wygląd rejestrując obraz z rozdzielczością 752 x 582 pikseli i zapisując każdy piksel w postaci składników RGB
- Ekran o profilu czasowym umożliwia wychwycenie sekwencji obrazów w ustalonych interwałach oraz odtworzenie w trybie on-line
- System przydatny w ocenie niejednorodnej lub zmiennej barwy obiektów badań, których nie można zmierzyć przy użyciu konwencjonalnych spektrofotometrów. Umożliwia rejestracje całego obrazu lub potrzebnych obszarów (powierzchni) próbki
- Rozmiar próbki 240 x 180 x 120 mm
- Czas pomiaru 1 - 2 s.
- Nie kontaktowa technika stosowana w przyrządzie powoduje, że na wynik pomiaru nie wpływa konsystencja i faktura produktu
- Możliwości pomiaru wielkości i kształtu
- Badania, analiza i ocena barwy dowolnych materiałów
- Badanie jakości produktów, w tym owoców i warzyw. Ilościowa ocena barwy i wyglądu - system kontroli jakości, umożliwiający użytkownikowi podjęcie decyzji, czy produkt spełnia wymagane kryteria barwy i wyglądu lub posiada istotne wady
- Instrumentalny pomiar barwy w zakresie widzialnego światła odbitego w opracowanym przez CIE systemie barwy L*a*b*
- Przestrzeń pomiarowa o średnicy 11 mm
- Urządzenie może być wykorzystane zarówno w badaniach laboratoryjny jak i polowych
- Badania wpływu agrotechniki, zbioru, transportu, przechowywania oraz obrotu owoców i warzyw na właściwości optyczne skórki i ich zmiany
- Ocena i klasyfikacja jakościowa świeżych oraz przetworzonych owoców i warzyw
Maszyna wytrzymałościowa INSTRON 6022
Przykłady zastosowań:
Maszyna wytrzymałościowa INSTRON 8872
Przykłady zastosowań:
Kolorymetr odwzorowujący Lovibond CAM-System 500
Przykłady zastosowań:
Kolorymetr Supercolor Braive model 6016
Przykłady zastosowań: